Saffransbullar med kesella


(Foto: Eget)


Saffransbullar med kesella, ca 35 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
1 g saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl
1 1/2 dl russin

Pensling:
1 ägg

Garnering:
Smält smör
Strösocker

  1. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt, 37 grader.
  2. Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den fingervarma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
  3. Rör i saffran, socker, salt samt kesella.
  4. Tillsätt sedan det mesta av mjöl och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i några minuter med händerna eller i degblandare.
  5. Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
  6. Smörj en plåt eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i några minuter.
  8. Baka ut den till små, runda bullar och lägg dem på plåten.
  9. Jäs saffransbullarna i ca 40 minuter övertäckta med en bakduk.
  10. Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg.
  12. Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut bullarna och låt dem svalna.
  14. Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.


(Foto: Eget)


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0