Saffransbullar med kesella
(Foto: Eget)
Saffransbullar med kesella, ca 35 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
1 g saffran
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl
1 1/2 dl russin
Pensling:
1 ägg
Garnering:
Smält smör
Strösocker
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervarmt, 37 grader.
- Smula jästen i en stor degbunke. Tillsätt lite av den fingervarma mjölken och blanda ut jästen så att den löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken.
- Rör i saffran, socker, salt samt kesella.
- Tillsätt sedan det mesta av mjöl och rör ihop till en deg som är klibbig men precis släpper från kanterna av bunken. Arbeta degen smidig i några minuter med händerna eller i degblandare.
- Låt saffransdegen jäsa övertäckt i 40 minuter.
- Smörj en plåt eller lägg ett bakplåtspapper i botten på en plåt.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig i några minuter.
- Baka ut den till små, runda bullar och lägg dem på plåten.
- Jäs saffransbullarna i ca 40 minuter övertäckta med en bakduk.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Pensla saffransbullarna med uppvispat ägg.
- Grädda saffransbullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter eller tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut bullarna och låt dem svalna.
- Pensla de gräddade bullarna med smält smör och vänd dem genast i strösocker.
(Foto: Eget)
Kommentarer
Trackback